csütörtök, július 19, 2018
Text Size

Alapanyagok

alapanyagok
Itt egy kis segítséget szeretnénk nektek nyújtani abban, hogy nagyobb legyen a sikerélmény, és talán még szebb az alkotás. Részletesen olvashattok ebben a részben a különböző alapanyagokról.

Bemutatjuk a különböző festékeket, pasztákat, ragasztókat, repesztölakkokat. Melyik mire jó, milyen hatást érsz el vele, és hogyan használd! 

Blogunkon részletesen, képek segítségével, lépésről lépésre nyomon tudjátok követni a különböző technikák menetét.

http://www.alkot-lak.blogspot.hu/

Akrilfesték:

Az akrilfesték teljesen fedő, gyorsan száradó, száradás után vízálló, vizes alapú dekorációs festék. Ideális a művészet, hobbi, szabadidő, iskola, modellkészítés területein. Ajánlott fa, papír, kő, fém, terrakotta, polisztirol - más néven hungarocell - üveg, agyag, műanyag felületekre.

Vízzel hígítható, a különböző színek keverhetők egymással. Jól fed, színtartó és hamar szárad. A felületre felvihetjük ecsettel, de akár szivaccsal is.

Létezik matt, fényes, gyöngyház, metál fényű, chameleon (színjátszó), neon és foszforeszkáló akrilfesték, és már kapható a krémes akrilfesték is.

 

 Oldószeres üvegfesték:

oldoszeresuvegfestek

Fényes, áttetszőre száradó (a fehér és a fekete kivételével) festék. A színek egymással jól keverhetőek. Oldószerük az alkohol. Először kontúrozóval rajzoljuk meg a körvonalakat, majd a kontúrok száradása után festékkel töltsük ki a kontúrok közötti részt.

 

 Az üvegfesték jól mutat fa alapon is:

Üvegmatrica festék:

uvegmatrica-festek-22ml-amos

Az üvegmatrica festés egy igen egyszerű technika, amivel látványos eredményt érhetünk el. Gyerekeknek, felnőtteknek, kezdőknek, haladóknak egyaránt ajánlom.

A matrica festék jellemzője, hogy száradás után átlátszó lesz, és matricaszerűen bármilyen üvegfelületre felragasztható, majd onnan el is távolítható.

Használata egyszerű, gyerekeknek, felnőtteknek, kezdőknek és tapasztalt alkotóknak is ajánlom, garantált lesz a siker! Fóliára először rajzoljuk meg a kontúrokat, majd a kitöltő színekkel "színezzük" ki a a kontúrok közötti részt. Mivel a fólia átlátszó, nem szükséges a kézügyességünkre hagyatkoznunk, bármilyen mintát könnyen átmásolhatunk.

Kisebb gyerekeknek kaphatók üvegmatricákhoz műanyag formák, amelyeket ők is könnyen kiszínezhetnek.

Lazúr:

Vízbázisú, könnyen kenhető, víz sűrűségű fafesték. A lazúr nem fedő festék, a fa lazúrral való kezelése után is jól látható lesz a fa erezete. Létezik kültéri és beltéri lazúr is.

lazur

 Textilfesték:

textilfestek

Ahogy a neve is mutatja, ezzel a festékkel textil felületet díszíthetünk. Víz bázisú, vízzel higítható sűrű festék, a színek keverhetők. Ecsettel, szivaccsal felhordható a felületre. Szabad kézzel is festhetünk, de akár sablon segítségével, vagy nyomdázással is díszíthetjük a textíliát. Száradás után, vasalópapíron keresztül vasaljuk át a mintát, így fixáljuk a festéket. 40 fokon mosható.

Hópaszta:

Vizes alapú, vízállóra száradó, durvaszemcsés, sűrű, fehér paszta, strukturált felületek és térhatású képek kialakításához. Kiválóan alkalmazhatjuk havas felületek utánzására. Használat előtt alaposan fel kell keverni! A pasztát csillogóvá tehetjük, ha a még meg nem száradt pasztába fehér csillámport szórunk.

 

Akril alapozó:

Az akril alapozó egy speciális összetételű alapozó (nem akrilfesték!)  - olyan adalékokat tartalmaz, ami erős tapadást tesz lehetővé.
Vagyis, az alapozó jól rátapad a különböző felületekre, és így jó alapot képez az összes többi festékrétegnek, ragasztónak, dekopázsolásnak...
Az alapozó vízbázisú (de tökéletes száradás után vízoldhatatlan), ezért az ecseteket, eszközöket használat után vízzel (és szappannal) lehet megtisztítani.

Az alapozó feladata, hogy biztosítsa a a rákerülő rétegek megfelelő tapadását, így az elkészült alkotásunk tartóssága is múlhat az alapozáson.

Az akril alapozó használata minden felületre ajánlott (fa, papír, üveg, porcelán, gipsz, fém, műanyag, hungarocell). A nem nedvszívó felületeknél (műanyag, fém, hungarocell, porcelán) az alapozó használata elengedhetetlen, mert ezeken a felületekre nehezebben tapadnak meg a festékek. A nedvszívó felületek esetében (fa, gipsz) az alapozó réteget helyettesíthetjük akrilfestékkel, mert ezeknél a felületeknél az alapozó feladata csak annyi, hogy lezárja a felületet.

Az alapozó használata előtt alaposan portalanítsuk és zsirtalanítsuk a felületet. Az alapos tisztítás után ecsettel vagy szivaccsal vigyük fel egy rétegben, egyenletesen az alapozót a felületre. Ne felejtsük el, hogy az alapozó feladata nem a tökéletes fedés! :)

alapozofestek230ml